Falafel
03.05.2018
Domáci pita chlieb s cícerovými guľkami.
Ingrediencie
Pita chlieb
- 500 g hladkej múky
- 50 ml mlieka
- 50 ml vody
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
- 1 balíček sušeného droždia (nerozpúšťa sa priamo vo vode)
- 2 PL gréckeho bieleho jogurtu
Guľky
- 250 g sušeného cíceru
- 2 stredne veľké červené cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 PL mletého koriandru
- 1 PL rasce
- 1 PL soli
- 1/2 PL čerstvého čierneho korenia
- 1 PL sladkej papriky
- 2 PL hladkej múky (ľubovoľnej)
- 1/2 kari/kurkumy
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Na domáci pita chlieb si pripravíme do väčšej misky hladkú múku spolu so sušeným droždím, soľou a cukrom. Potom pridáme mokré ingrediencie ako mlieko, jogurt a vodu. Dôkladne vypracujeme hladké cesto a bochník cesta necháme kynúť na teplom mieste približne hodinu. Cesto si rozdelíme na 4 menšie bochníky, vyvaľkáme a pečieme na plechu, vystlaným papierom na pečenie približne 5-6 minút pri teplote 260°C. Hotové pity pokvapkáme vodou, alebo prikryjeme vlhkou utierkou.
- Sušený cícer si dáme namočiť na 24h do vody. Scedíme, preplachneme. V kutri si rozmixujeme cícer spoločne s koreninami, cibuľou, cesnakom a petržlenovou vňaťou. Do rozmixovanej hmoty pridáme múku, aby sa nám hmota pri smažení nerozpadla. Smažíme v rozpálenom oleji z každej strany približne 2 minúty.
- Hotový pita chlieb plníme omáčkou, ja som zvolila tzatziki a mätovú omáčku (biely jogurt, med, čerstvá mäta, mletá rasca, soľ, korenie, citrón), čerstvú zeleninu a cícerové guľky. Dobrú chuť ! :)



